Umeå Konst & Ramaffär AB

Nyheter Senaste nytt

Så här ser vår nya hemsida ut!

Nu har vi vår nya hemsida på plats! Här kan du hitta allt om oss och vad vi sysslar med. Kanske det gör dig sugen på ett besök? Välkommen in i vår butik i Entré Syd!

Gott nytt 2015 !

Januari månad brukar liksom hålla andan och kännas lite avvaktande. Men här i verkstaden pågår för Januari oväntat mycket arbete.

Ni kunder lämnar in bilder, vi har Umeå Kommun och Landstinget som  behöver inramningar till årets inköp. Och en fotoutställning till Västerbottens museum.

Det är kul att ha mycket på gång och det innehåller ofta överraskningar och utmaningar. Just nu har vi jobbat mycket med friläggningar av konstverk. En friläggning innebär att bladet ligger "löst" i sin ram. Antingen svävande eller fast mot sitt bakstycke.

För att inte bladet skall ligga dikt mot glaset så använder vi också en distanslist mellan ramen/glaset till bakstycket. För att utföra en friläggning krävs kunskap och kännedom om papperets kvalitè eftersom ett konstverk ska fästas så lite som möjligt för minsta åverkan. Det krävs också att dom "hängslen" som bär tyngden är syrafria och helst så tunna som möjligt. I en friläggning får man som betraktare räkna med att bladet ( som allt papper ) utvidgas och krymper beroende på luftfuktighet och andra faktorer. Detta kan ge en viss svängighet i konstverket till skillnad mot om man istället ramar med passepartout då trycket blir ett annat.

Mardrömmen är när vi får in felaktigt monterad konst. Jag har sett litografier och orginal monterade med dubbelhäftande mattejp runt hela kanterna. Den åverkan detta gör kan endast till fullo repareras hos en konservator. Det är min skyldighet som rammakare/ inramningsdesigner att montera ett blad på bästa sätt för framtiden.

Nu har jag jobbat som inramningsdesigner i 26 år och det är fortfarande lika kul. Vi utmanas och får arbeta väldigt kreativt, då det ena sällan är det andra likt.

Väl mött !

VÅRA ÖPPETTIDER ÄR..

MÅN-TORS 10,00-17,00 ELLER ENLIGT ÖVERENSKOMMELSE

 

 

 

November

kringlaNu närmar vi oss julmånaden och det börjar bli hög tid att fundera på julklappar och pynt.

Hemma hos oss har vi redan hängt upp en och annan stjärna och tagit fram ljusstakarna. Julen är ju så kort och jag vill liksom dra ut på allt det mysiga. För när januari kommer vet jag att "pyntet" åker upp på vinden och dom vita tulpanerna ersätter julstjärnan.

Det finns vissa "måsten" när det gäller julen, så är det för mig och kanske även för dig. Vissa traditioner som är viktigare än andra. Jag kan tex inte tänka mig en jul utan barnens spelande kyrka. Runt den bygger vi varje år en "park" med skridskobana och små figurer som åker skidor och skridskor. Två tavlor sätts också alltid upp. Den ena föreställande Staffan med sina fem fålar och den andra är en lussekringla som har en given plats i köket. Lussekringlan är en akvarell som min mamma Ingrid Maria Jacobsson målat. Efter många påtryckningar så har hon nu gjort ett numrerat giclee tryck av en härligt nygräddad saffranskringla.

Kringlan finns inramad i vår butik och kostar 1490:-  Ni kan också mejla en beställning för avhämtning eller så skickar vi den mot postförskott.

Andra fina och personliga julklappstips är våra små skyddsänglar av Sofia Rustan, läckert inramade. 

Välkommen till butiken för att se fler julklappstips!

 

 

Inspiration uppåt väggarna !

Hösten är väl den tid vi ägnar oss allra mest åt att förändra hemma. Ett sätt är att skapa tavelväggar/ fondväggar. Ett utmärkt sätt att visa din personlighet och att skapa harmoni på dina väggar. På nätet hittar du mängder med inspiration på just tavelväggar, tex pinterest inspirations walls. Vårt tips är att du väljer ett genomgående tema eller en färgställning som harmonierar. Blanda gärna nytt och gammalt i såväl motiv som ramar. Stramt modernt med krusiduller. Svartvita foton med grafiska bilder & speglar. Äldre målningar med modernt.....Ja ni förstår. Förutom att bolla ideér, så kan vi måttanpassa dina ramar och skära passepartouter som passar till dina bilder. Kanske har du hittat en vacker loppisram att kombinera med ?! Eller saknar du ett glas ?

Du är välkommen in till oss med stort som smått !

Catharina, André & Dick